Blog
Jak dobrze rozplanować przerwy na posiłki w trakcie szkolenia lub konferencji?
Równie ważne co wykłady, prelekcje i dyskusje w czasie konferencji oraz szkoleń są… przerwy na posiłki. Odpowiednio rozplanowane, powinny służyć nie tylko możliwości zaspokojenia głodu i pragnienia przez uczestników wydarzenia, lecz również pozwolić im odetchnąć oraz zregenerować swoje siły umysłowe. Podstawową zasadą jest uzależnienie długość i ilości przerw od czasu trwania wydarzenia. Im dłuższe, tym powinny być one częstsze oraz dłuższe. Przerwy, oddzielające poszczególne bloki tematyczne, trzeba również uwzględnić w harmonogramie spotkania. Więcej o planowaniu przerw na posiłki znajdziesz w naszym wpisie.
Catering firmowy jako oszczędność czasu i prostota rozliczeń wydatków
Zamawianie cateringu do biura nie wydaje się skomplikowanym zadaniem. Osoba odpowiedzialna za zorganizowanie poczęstunku na imprezę może załatwić wszystko jednym telefonem. To jednak scenariusz, który sprawdzi się zawsze w mniejszych biurach. Jak podobna sytuacja wygląda w przypadku pracodawców, którzy mają kilka biur w różnych częściach miasta? Dlaczego catering jest lepszym wyborem nawet w przypadku niewielkich szkoleń i konferencji, niż organizowanie kącików kawowych na własną rękę? Na te wszystkie pytania odpowiemy w dzisiejszym wpisie.
Jakie dania powinny się pojawić na urodzinach dziecka, żeby maluch był szczęśliwy?
Organizacja imprezy okolicznościowej wymaga odpowiedniego przygotowania i zaplanowania każdego detalu. Jednym z ważniejszych elementów każdego spotkania jest oczywiście catering, który zasmakuje przybyłym gościom. Zdarzają się sytuacje, w których uczestnicy przyjęcia bywają szczególnie wymagający. Mowa tutaj oczywiście o imprezach organizowanych dla dzieci, na przykład urodzinach. Jakie potrawy powinny znaleźć się na stołach, aby najmłodsi byli zadowoleni i chętnie po nie sięgali?
Lody tajskie jako wyjątkowy pomysł na uatrakcyjnienie imprezy
Każdy organizator imprezy chce, by była ona niezapomniana. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób chce zapewnić swoim gościom dodatkowe atrakcje. Jeszcze do niedawna na weselach był nią na przykład wiejski stół. Obecnie jedna możliwości jest o wiele więcej, co sprawia, że atrakcję da się dobrać do rodzaju imprezy. Na wieczorze panieńskim może to być bar prosecco, na imprezie plenerowej – grill. Tym, co sprawdzi się zawsze i wszędzie, jest z pewnością stanowisko z lodami tajskimi. W końcu „łasuchowanie” nie zależy od płci, wieku, ani okazji, która jest świętowana!
O czym należy pamiętać przy organizacji stanowiska live cooking?
Do niedawna stanowiska live cooking kojarzyły się tylko z bardzo drogimi, luksusowymi restauracjami i hotelami. Klienci takich miejsc bardzo je polubili. Nie tylko mogą być pewni, że przygotowywana przez kucharza potrawa jest świeża, ale też mogą pogawędzić z nim, jak przygotować podobne danie samemu w domu.
Zdrowy lunch, czyli co jeść na drugie śniadanie w pracy?
Przygotowywanie posiłków do pracy ma kluczowe znaczenie. Mianowicie zabranie ze sobą przekąsek oraz gotowych potraw ogranicza konieczność i chęć kupowania niezdrowych produktów w bufetach lub okolicznych sklepikach w sytuacjach, gdy pojawi się nagły głód. Codzienne zjadanie słodyczy i fast foodów nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących na diecie oraz tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Regularne spożywanie takich produktów oprócz tego, że znacząco wpłynie na wagę, może być również przyczyną poważnych kłopotów zdrowotnych.
Finger Food - pyszne i wygodne menu na każdą imprezę towarzyską
Przygotowanie spotkania biznesowego czy imprezy okolicznościowej wymaga od organizatorów zapewnienia gościom posiłków. Nie zawsze jednak muszą to być podawane na ciepło potrawy, które zobowiązują do siedzenia przy stole. Są sytuacje, w których ze względu na brak wystarczającej ilości miejsca nie da się np. ustawić dużego stołu lub też charakter imprezy nie oznacza długiego biesiadowania przy suto zastawionym stole.
Catering w trakcie pandemii a podejmowane środki bezpieczeństwa
Pandemia koronawirusa w dużym stopniu zmieniła nasze codzienne życie i wiele przyzwyczajeń. Poza tym okazuje się, że być może wiele z obostrzeń zostanie z nami na dłużej, bo pojawiają się kolejne fale choroby i musimy chronić się przed rozprzestrzenianiem wirusów. Te zmiany uderzyły także w branżę gastronomiczną, spowodowały znaczne ograniczenia w funkcjonowaniu restauracji i świadczeniu usług cateringowych. Najważniejsze stało się przede wszystkim oferowanie klientom dań na wynos, a także zachowanie przy tym najwyższych standardów bezpieczeństwa i higieny.
Catering z dowozem jako rozwiązanie dla osób żyjących w biegu
Wiele osób żyje w coraz większym biegu. Pośpiech i mnóstwo spraw do załatwienia często wpływają na to, że trudno jest znaleźć czas na przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku. Właśnie dlatego coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z udogodnień, które dają nam dzisiejsze czasy. Mowa tutaj o skorzystaniu z usługi cateringu z dowozem. Decydując się na takie rozwiązanie, nie trzeba poświęcać czasu na przygotowanie zdrowych posiłków. Kto powinien zdecydować się na catering z dowozem?