Blog

dostawa cateringu

Czym jest tzw. Dobra Praktyka Cateringowa?

Catering jest usługą polegającą na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków w miejsce wyznaczone przez klienta. Firmy lub restauracje realizujące usługę, mają w swojej ofercie różne rodzaje cateringów – zapewniają oni obsługę gastronomiczną imprez okolicznościowych, także tych kameralnych przeżywanych w gronie rodziny, jak również przygotowują menu dla placówek szpitalnych, czy przedsiębiorstw. Od kilku lat rosnącą popularnością cieszy się także catering dietetyczny, który ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów, a jednocześnie gwarantuje, że przygotowane posiłki będą bogate w niezbędne mikro- i makroelementy. Każdy podmiot realizujący usługi w zakresie cateringu obowiązuje Dobra Praktyka Cateringowa. Czym ona jest i o czym mówi?

Czytaj więcej

pracownicy budowlani

Kiedy pracodawca ma obowiązek zapewnienia posiłków regeneracyjnych?

Pracownicy są niewątpliwie cenni dla każdej firmy i często decydują o jej sukcesie. Po stronie pracodawcy leży zapewnienie swoim pracownikom warunków, które umożliwią im spokojne i bezproblemowe wykonywanie swojej pracy. Czasami pracodawca, oprócz podstawowych obowiązków, jakie na nim ciążą, jest zobowiązany także do zapewnienia swoim pracownikom posiłków, np. korzystając z usługi cateringu dla firm.  Kiedy ma to miejsce i jakie są dokładne zobowiązania pracodawcy w tym zakresie?

Czytaj więcej

dziewczynka

Komunia z cateringiem - oszczędność czasu, nerwów i pieniędzy

Komunia święta jest wielkim przeżyciem duchowym zarówno dla dziecka, jak i dla rodziców. Jednak na rodzicach spoczywa odpowiedzialność przygotowania przyjęcia dla rodziny z tej okazji. Przygotowanie go samodzielnie jest bardzo trudne, zwłaszcza dla większej ilości osób. Ugotowanie posiłków, przygotowanie przystawek i jednoczesne spędzanie czasu z dzieckiem w tym szczególnym dniu jest praktycznie niemożliwe do połączenia.

Czytaj więcej

Jak dobrze rozplanować przerwy na posiłki w trakcie szkolenia lub konferencji?

Równie ważne co wykłady, prelekcje i dyskusje w czasie konferencji oraz szkoleń są… przerwy na posiłki. Odpowiednio rozplanowane, powinny służyć nie tylko możliwości zaspokojenia głodu i pragnienia przez uczestników wydarzenia, lecz również pozwolić im odetchnąć oraz zregenerować swoje siły umysłowe. Podstawową zasadą jest uzależnienie długość i ilości przerw od czasu trwania wydarzenia. Im dłuższe, tym powinny być one częstsze oraz dłuższe. Przerwy, oddzielające poszczególne bloki tematyczne, trzeba również uwzględnić w harmonogramie spotkania. Więcej o planowaniu przerw na posiłki znajdziesz w naszym wpisie.

Czytaj więcej

firmowy catering

Catering firmowy jako oszczędność czasu i prostota rozliczeń wydatków

Zamawianie cateringu do biura nie wydaje się skomplikowanym zadaniem. Osoba odpowiedzialna za zorganizowanie poczęstunku na imprezę może załatwić wszystko jednym telefonem. To jednak scenariusz, który sprawdzi się zawsze w mniejszych biurach. Jak podobna sytuacja wygląda w przypadku pracodawców, którzy mają kilka biur w różnych częściach miasta? Dlaczego catering jest lepszym wyborem nawet w przypadku niewielkich szkoleń i konferencji, niż organizowanie kącików kawowych na własną rękę? Na te wszystkie pytania odpowiemy w dzisiejszym wpisie.

Czytaj więcej

hamburger z frytkami

Jakie dania powinny się pojawić na urodzinach dziecka, żeby maluch był szczęśliwy?

Organizacja imprezy okolicznościowej wymaga odpowiedniego przygotowania i zaplanowania każdego detalu. Jednym z ważniejszych elementów każdego spotkania jest oczywiście catering, który zasmakuje przybyłym gościom. Zdarzają się sytuacje, w których uczestnicy przyjęcia bywają szczególnie wymagający. Mowa tutaj oczywiście o imprezach organizowanych dla dzieci, na przykład urodzinach. Jakie potrawy powinny znaleźć się na stołach, aby najmłodsi byli zadowoleni i chętnie po nie sięgali?

Czytaj więcej

tajskie lody

Lody tajskie jako wyjątkowy pomysł na uatrakcyjnienie imprezy

Każdy organizator imprezy chce, by była ona niezapomniana. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób chce zapewnić swoim gościom dodatkowe atrakcje. Jeszcze do niedawna na weselach był nią na przykład wiejski stół. Obecnie jedna możliwości jest o wiele więcej, co sprawia, że atrakcję da się dobrać do rodzaju imprezy. Na wieczorze panieńskim może to być bar prosecco, na imprezie plenerowej – grill. Tym, co sprawdzi się zawsze i wszędzie, jest z pewnością stanowisko z lodami tajskimi. W końcu „łasuchowanie” nie zależy od płci, wieku, ani okazji, która jest świętowana!

Czytaj więcej

stanowisko live cooking

O czym należy pamiętać przy organizacji stanowiska live cooking?

Do niedawna stanowiska live cooking kojarzyły się tylko z bardzo drogimi, luksusowymi restauracjami i hotelami. Klienci takich miejsc bardzo je polubili. Nie tylko mogą być pewni, że przygotowywana przez kucharza potrawa jest świeża, ale też mogą pogawędzić z nim, jak przygotować podobne danie samemu w domu. 

Czytaj więcej

lunch w pracy

Zdrowy lunch, czyli co jeść na drugie śniadanie w pracy?

Przygotowywanie posiłków do pracy ma kluczowe znaczenie. Mianowicie zabranie ze sobą przekąsek oraz gotowych potraw ogranicza konieczność i chęć kupowania niezdrowych produktów w bufetach lub okolicznych sklepikach w sytuacjach, gdy pojawi się nagły głód. Codzienne zjadanie słodyczy i fast foodów nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących na diecie oraz tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Regularne spożywanie takich produktów oprócz tego, że znacząco wpłynie na wagę, może być również przyczyną poważnych kłopotów zdrowotnych.

Czytaj więcej

finger food

Finger Food - pyszne i wygodne menu na każdą imprezę towarzyską

Przygotowanie spotkania biznesowego czy imprezy okolicznościowej wymaga od organizatorów zapewnienia gościom posiłków. Nie zawsze jednak muszą to być podawane na ciepło potrawy, które zobowiązują do siedzenia przy stole. Są sytuacje, w których ze względu na brak wystarczającej ilości miejsca nie da się np. ustawić dużego stołu lub też charakter imprezy nie oznacza długiego biesiadowania przy suto zastawionym stole. 

Czytaj więcej