LunchZdrowy lunch, czyli co jeść na drugie śniadanie w pracy?

Przygotowywanie posiłków do pracy ma kluczowe znaczenie. Mianowicie zabranie ze sobą przekąsek oraz gotowych potraw ogranicza konieczność i chęć kupowania niezdrowych produktów w bufetach lub okolicznych sklepikach w sytuacjach, gdy pojawi się nagły głód. Codzienne zjadanie słodyczy i fast foodów nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących na diecie oraz tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Regularne spożywanie takich produktów oprócz tego, że znacząco wpłynie na wagę, może być również przyczyną poważnych kłopotów zdrowotnych.

Jeszcze gorsze w skutkach może być niejedzenie, które nie tylko obniży koncentrację podczas pracy, ale także może wpłynąć na osłabienie organizmu. Co zatem jeść, by trzymać się zdrowej diety w pracy? Przeczytaj o kilku sprawdzonych pomysłach na lunch.

 

Co warto zabierać do pracy na drugie śniadanie?

Od lat najchętniej wybieranym przez Polaków drugim śniadaniem do pracy są kanapki. Przemawia za tym nie tylko fakt, że odpowiedni dobór składników może przemienić je w pełnowartościowy posiłek, uzupełniający energię na kilka godzin, ale także to, że ich przygotowanie nie wymaga czasu ani szczególnych umiejętności. Robienie kanapek z ciemnego pieczywa z twarogiem lub warzywnymi pastami uzupełnionymi dużą ilością warzyw pozwala na dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych. Łączenie ulubionych smarowideł z sałatą, rukolą czy pomidorami jest dowodem na to, że zdrowy posiłek nie musi być przygotowywany z trudno dostępnych, drogich produktów.

Dla tych z kolei, którzy są znudzeni kanapkami, szybką i zdrową przekąską może być domowa granola podana z jogurtem naturalnym i owocami.

Alternatywą dla kanapek mogą być też skomponowane z ulubionych składników warzywno-owocowe sałatki. Poza warzywami można do nich dodawać także sery typu feta lub mozzarella oraz wszelkiego rodzaju kasze czy pełnoziarniste makarony. Dzięki takim dodatkom lunch na dłużej zaspokoi głód, zaopatrując organizm w niezbędną do wykonywania obowiązków energię. Na drugie śniadanie sprawdzają się również pożywne koktajle. Świetnym rozwiązaniem są też proste dania bazujące na małej ilości składników takie jak np. makron z kurczakiem i brokułami czy pesto. Jeśli w pracy istnieje możliwość podgrzewania posiłków, doskonałym pomysłem na lunch mogą być zupy krem. Ponadto nie można zapominać również o bakaliach, które szybko uporają się z małym głodem, eliminując ryzyko zjedzenia w bufecie czekolady.

 

Zdrowy lunch w pracy – jak go zapewnić?

Codzienne przygotowywanie posiłków w domu jest odpowiedzią na zapewnienie zdrowych przekąsek w pracy, niestety nie każda pracująca osoba ma czas oraz motywację do tego, by każdego dnia planować swoje drugie śniadanie. Z pomocą przychodzą wówczas firmy cateringowe, które oferują indywidualnie dobierane do potrzeb i preferencji klientów menu, bazujące na pełnowartościowych i smacznych daniach. Rozwiązaniem jest również catering dla firm zamawianych dla pracowników przez kierownictwo podczas spotkań biznesowych, konferencji czy szkoleń. Szeroki wybór dań i zimnych przekąsek pozwala zaspokoić oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów, także tych, którzy ze względu na alergie i nietolerancje pokarmowe muszą unikać określonych produktów.