StołówkaJak zadbać o dobry i smaczny catering dla szkoły?

W ostatnich latach sporo mówi się o wyżywieniu dzieci w szkole. Coraz więcej rodziców zauważa problem, jakim jest łatwa dostępność słodyczy i słonych przekąsek. Stąd także ich oczekiwania, by szkoły włączyły się w trend zdrowego stylu życia. Jak zapewnić dzieciom dobre posiłki w szkole? 

Jedzenie podawane dzieciom kształtuje ich nawyki żywieniowe i wpływa na ich stan zdrowia, również w dorosłym życiu. Posiłki w szkole muszą być odżywcze, by dawać energię na cały dzień nauki oraz oparte na zdrowych, naturalnych produktach. Powinny spełniać wytyczne Ministra Zdrowia. Dodatkowo posiłki muszą być dla dzieci atrakcyjne, by móc konkurować z kolorowymi opakowaniami chipsów i czekolad. 

 

Jakie posiłki są odpowiednie dla dzieci? 

Podstawowymi składnikami zdrowej diety są warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Najbardziej cenne są produkty nieprzetworzone, na przykład pokrojona w plasterki marchew, jabłko czy ogórek. Posiłki powinny zawierać wszystkie podstawowe składniki analityczne: wysokowartościowe białko (mięsa, ryby, nabiał lub warzywa strączkowe), zdrowe tłuszcze (na przykład oliwa z oliwek), węglowodany złożone (pełne zboża, warzywa), mikroelementy i witaminy. Również istotne jest, by dziecko zjadło przynajmniej jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Prowadzenie własnej kuchni jest dla szkoły drogie i mało efektywne. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zamówienie cateringu dla szkół. 

 

Zalety cateringu dla szkół 

Jeśli zdecydujesz się na catering, będziesz mieć pewność, że posiłki będą wartościowe, atrakcyjne wizualnie i przyjadą punktualnie. Firmy cateringowe korzystają z produktów świeżych, sezonowych, doskonale znają zapotrzebowanie kaloryczne różnych grup wiekowych. Posiłki będą miały odpowiednią dla wieku dzieci wartość odżywczą w bilansie dziennym. Szeroka oferta sprawia, że możesz zamówić zarówno tradycyjne dania kuchni polskiej, jak i bardziej egzotyczne dania. Jeśli wśród uczniów są osoby na specjalnych dietach, nie zapomnij powiadomić o tym pracowników firmy cateringowej.