StołówkaCzym powinna się wyróżniać dobra stołówka pracownicza?

Smaczny i zdrowy posiłek to niezbędny element udanego dnia w pracy. Wykwintne jedzenie jest także ważnym aspektem spotkań szkoleń i spotkań biznesowych. Dobra stołówka pracownicza musi spełniać wszystkie wymagania stawiane przez przepisy prawne. Powinna też być dostosowana do specyficznych potrzeb osób z niej korzystających. Dowiedz się, jak zadbać o zdrowie i dobry nastrój swoich pracowników. 

Warto pamiętać, że pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie lub pracowników przy pracach brudzących musi zapewnić im pomieszczenie do spożywania posiłków (nie dotyczy biur). Jadalnia nie powinna mieć mniej niż 8 m², a każdy pracownik – miejsce siedzące przy stole. Pomieszczenie musi być przystosowane do przepisów BHP. Powinno mieć także schludny, czysty wygląd. 

Jadalnia może mieć zaplecze lub być przystosowana do spożywania posiłków własnych. W niewielu zakładach pracy funkcjonuje kuchnia. Dzisiaj popularną i opłacalną formą zapewniania posiłków pracownikom jest catering dla firm. Dodatkowo w pobliżu stołówki ustawiane są często automaty z przekąskami i napojami. 

 

Jakie jedzenie zamówić dla pracowników? 

Najwygodniejszą formą podania jedzenia podczas szkoleń, konferencji czy bankietów jest bufet z zimnymi przekąskami i daniami na ciepło. Ta forma przyjęła już w Polsce i jest najczęściej wybierana przez klientów. Jeśli zatrudniasz Polaków, największą radość sprawisz im, zamawiając tradycyjne polskie dania. Smak pierogów, gulaszu czy kopytek stworzy wśród nich rodzinną atmosferę. Jeśli chcesz zabłysnąć znajomością kuchni południowej Europy, wybierz zestaw zawierający tortillę lub sałatkę caprese. Dla miłośników Azji niespodzianką będą samosy i sushi. Pamiętaj o solidnej porcji warzyw, najlepiej surówek oraz napojach. Ukoronowaniem imprezy będzie wykwintny deser na przykład w postaci ciasta Snickers lub bardziej tradycyjnego jabłecznika. Nie zapomnij o gościach będących na specjalnej diecie. W każdym menu powinny się znaleźć opcje bezglutenowe i wegańskie.