CateringCatering firmowy jako oszczędność czasu i prostota rozliczeń wydatków

Zamawianie cateringu do biura nie wydaje się skomplikowanym zadaniem. Osoba odpowiedzialna za zorganizowanie poczęstunku na imprezę może załatwić wszystko jednym telefonem. To jednak scenariusz, który sprawdzi się zawsze w mniejszych biurach. Jak podobna sytuacja wygląda w przypadku pracodawców, którzy mają kilka biur w różnych częściach miasta? Dlaczego catering jest lepszym wyborem nawet w przypadku niewielkich szkoleń i konferencji, niż organizowanie kącików kawowych na własną rękę? Na te wszystkie pytania odpowiemy w dzisiejszym wpisie.

 

Czas na wagę złota

Zamówienie firmowego cateringu to przede wszystkim ogromna oszczędność czasu dla pracowników firmy, którzy mogą poświęcić go na wykonywanie swoich codziennych obowiązków. Po ustaleniu szczegółów z firmą cateringową o poczęstunku można w zasadzie zapomnieć – nikt w biurze nie musi martwić się zakupem napojów, słodyczy, czy skompletowaniem zastawy dla kilkunastu uczestników szkolenia lub firmowej imprezy urodzinowej. Dostawca cateringu zajmie się wszystkim od A do Z.

W przypadku organizacji cateringu dla kilku biur w mieście warto korzystać z usług jednego dostawcy posiłków. Dzięki temu pracownik odpowiadający za księgowość nie traci czasu na rozliczenia z kilkoma dostawcami, we wszystkich sprawach kontaktuje się tylko z jednym usługodawcą. Łatwiej też zarządzać jednym menu dla kilku różnych biur i zgłaszać do niego uwagi, niż opracowywać je osobno, korzystając ze zróżnicowanych ofert dostawców. Konsolidacja usług znacząco ułatwia organizację cateringu.

 

Firmowe oszczędności i łatwość rozliczeń

Wciąż niewielu pracodawców zdaje sobie sprawę z tego, że catering dla firm przekłada się na spore oszczędności, a przede wszystkim klarowne rozliczenia. Faktura od firmy cateringowej jasno pokazuje, ile kosztują pracodawcę np. kąciki kawowe organizowane zamawiane na wewnętrzne szkolenia. Trudno to ustalić, obliczając koszty zakupu przekąsek w cukierni, wypitej podczas szkolenia kawy i herbaty, kosztów dostawy zakupów do biura i czasu, który stracił office manager na organizację tego wszystkiego.

Często też w takiej sytuacji okazuje się, że przygotowany poczęstunek nie będzie wystarczający, lub też sporo jedzenia się marnuje. Zlecając przygotowanie posiłków firmie cateringowej, pracodawca zawsze może mieć pewność, że poczęstunek będzie dopasowany do ilości uczestników spotkania i nie poniesie od zbędnych wydatków.